KLIMAGOLV

NOVOPAN KLIMAGOLV är en vattenburen golvvärmelösning med låg energiförbrukning som går enkelt och snabbt att montera

Det kan användas i hela bostaden – från källarplan till badrummet på andra våningen. Energieffektivitet, bättre inomhusklimat och snabb montering är bara några av fördelarna.

Därför ska du välja värmegolv

Energieffektiv uppvärmning

Om du byter ut elementen mot golvvärme kan du sänka rumstemperaturen med 1–2 grader. Det innebär en lägre elräkning.

Snabb montering

De frästa spåren i de tillhörande golvskivorna säkerställer enkel, snabb och säker installation av värmesystemet.

Golvvärme i hela huset

Värmegolvet kan monteras i hela huset. Från källarplan till första våningen och både i torra och våta utrymmen.

Förbättrat inomhusklimat

Du får en jämn värmefördelning, där temperaturen vid golvet är ett par grader högre än i resten av rummet.

En investering i bostaden

Genom att investera i golvvärme kan du öka värdet på din bostad. Ett bättre inomhusklimat och lägre elräkning är plus på bostadskontot.

Gör det (enkelt) själv

Den avancerade hemmafixaren kan lägga NOVOPAN KLIMAGOLV själv.

 

Klimagolv ger snabbt varma fötter (och en lägre elräkning)

NOVOPAN KLIMAGOLV är en golvvärmelösning som läggs direkt i spånskivorna under golvet. Det innebär att det tar så lite som 1–2 timmar att reglera temperaturen till skillnad från 8–10 timmar som det tar för en betonglösning.


När solen plötsligt lyser in genom fönstren en kall vinterdag och värmer upp bostaden kan du snabbt sänka golvvärmen och sedan höja den igen när solen försvinner. Det tar naturligtvis längre tid för en stor betongklump att bli varm respektive kall. Den snabba reaktionstiden gör värmegolvet till en energieffektiv (och därmed ekonomisk) golvvärmelösning.

Ett alternativ till element

Om du byter ut elementen mot golvvärme kan du sänka rumstemperaturen med ett par grader utan att det känns kallare i rummet. Resultatet är lägre energiförbrukning och en (ännu) lägre elräkning. Om du dessutom sänker temperaturen på natten kan du få en energibesparing på 5–6 %.

Golvvärme ger ett behagligt inomhusklimat

Golvvärme är inte bara en bra metod för att värma upp hemmet. Det kan också bidra till att förbättra inomhusklimatet. Element avger strålningsvärme och medför därmed att damm virvlar runt i rummet. Detta undviks med golvvärme. Golvvärme bidrar dessutom till att hålla en stabil luftfuktighet då värmen fördelas jämnt i rummet.

En golvvärmelösning är en investering i bostaden

Energieffektivitet och inomhusklimat är högt prioriterat hos många husköpare i dag. En investering i ett effektivt golvvärmesystem är därför även en investering i bostadens marknadsvärde, då ett värmegolv ger en rad förbättringar både vad gäller energi och inomhusklimat.

Et alternativ til radiatorer

Hvis du erstatter radiatorerne med gulvvarme, kan du sænke rumtemperaturen med et par grader, uden at det føles koldere i rummet. Resultatet er et mindre energibrug og en (endnu) mindre varmeregning. Hvis du samtidig benytter dig af natsænkning, kan du forvente en energibesparelse på 5-6%.

Gulvvarme giver et behageligt indeklima

Gulvvarme er ikke alene en behagelig metode til opvarmning af hjemmet, det kan også medvirke til at forbedre indeklimaet. Radiatorer afgiver strålevarme og hvirvler dermed støv rundt i lokalet. Dette undgås med gulvvarme. Gulvvarme bidrager desuden til at holde en stabil luftfugtighed, fordi varmen fordeles jævnt i rummet.

En gulvvarmeløsning er en investering i boligen

Energieffektivitet og indeklima er højt på dagsordenen hos mange huskøbere i dag. Derfor er en investering i et effektivt gulvvarmesystem samtidig en investering i boligens markedsværdi, da et klimagulv medfører en række forbedringer på både energi og indeklima.

Fem konkreta fördelar med värmegolv

  • check Du får en golvvärmelösning som snabbt reglerar temperaturen – så att du slipper både kalla fötter och värmevallningar.
  • check Tack vare den snabba temperaturjusteringen får du en energieffektiv och ekonomisk lösning.
  • check Du kan strunta i elementen och spara ännu mer på elräkningen – det ger också minskad luftcirkulation och mer frihet när du ska möblera din bostad.
  • check Inomhusklimatet i din bostad blir bättre.
  • check Bostadens värde stiger normalt med en golvvärmelösning.

Ett värmegolv går enkelt och snabbt att montera

NOVOPAN KLIMAGOLV är en golvvärmelösning som går snabbt och enkelt att montera. Tidsåtgången är betydligt kortare jämfört med en betonglösning som måste vara torr innan man kan fortsätta med arbetet. Spånskivorna har frästa spår för värmerör och värmefördelningsplåtar. De frästa spåren i golvskivorna säkerställer enkel, snabb och säker installation av värmesystemet.

Kom ihåg följande när du ska montera värmegolv

Om ditt golv ligger direkt på betong kan du montera NOVOPAN KLIMAGOLV direkt på betongen om det är möjligt med aktuella isoleringsförhållanden.

I många villor är det ofta isolering mellan betong och övergolv. Vanligen används 50 mm mineralull, i vilken reglarna till övergolvet stöds med klossar. Övergolvet består vanligtvis av en 22 mm spånskiva (som ger ett jämnt underlag). Även här är det relativt enkelt att byta ut golvspånskivorna mot NOVOPAN KLIMAGOLV.

Om du ska montera värmegolv under en heltäckningsmatta eller en annan tunn golvbeläggning måste du montera en mellanläggsskiva av gips eller en spånskiva ovanpå NOVOPAN KLIMAGOLV.

 


NYHET:

Visste du att det nu är (ännu) enklare att montera värmegolv?

Vår nya version av vändskivor med frästa spår ger både förkortad arbetstid och minskad rengöring när du monterar vattenburen golvvärme. Samtidigt minskar risken för mänskliga (och kostsamma) fel vid montering. Nyfiken?

Läs mer här

Viktigt för hemmafixare

Planering

Rita en skiss över rörens placering innan du börjar. Det är viktigt att du redan i planeringsstadiet funderar över hur återflödet och inloppsflödet ska gå. Du bör räkna med en yta på 16 m2 (22 mm) och 32 m2 (25 mm). Om rummet är större måste det delas upp i flera områden.

Inköp

Dina inköp kan planeras utifrån följande nyckeltal: Vid 22 mm Klimagolv krävs 3,7 st värmefördelningsplåtar i aluminium per m2 och 5,4 meter värmerör (16 mm) per m2. Vid 25 mm krävs 2,5 st värmefördelningsplåtar i aluminium per m2 och 3,7 meter värmerör (20 mm) per m2, samt erforderlig längd för inlopps- och återflöde.

Anslutning

Om du bor i ett hus med centralvärme kan du i princip göra allt själv – även anslutningen. Om du däremot har fjärrvärme måste du kontakta elbolaget eller en behörig VVS-installatör innan du börjar.

Det är hur som helst en bra idé att säkerställa att man inte gör något fel. Även om man både kan och får ansluta till sin egen centralvärmeanläggning är det många som anlitar en behörig VVS-installatör för att genomföra den slutliga anslutningen, och det är alltid en bra idé att ta hjälp av en specialist.

 

Hitta montageanvisning

Med Klimagolv 22 mm är det möjligt att skapa ytor på upp till 16 m2.

Novopan 22 mm Klimagolv file_download Hämta PDF


Novopan 25 mm Klimagolv file_download Hämta PDF


Har du några frågor?

Då är du välkommen att kontakta oss.
Du når oss måndag–torsdag kl. 8–16 och fredag kl. 8–15.30.

Kontakta oss

keyboard_arrow_up