Ny takpaviljong högst upp i ARoS med garanterad låg värme- och energiförbrukning tack vare Novopan Klimagolv

Höga krav på lösningarna

Århus konstmuseum ARoS är ett spektakulärt konst- och upplevelsehus. Arkitekturen håller internationell klass och konsten likaså. Det ställer krav på lösningarna för byggnaden – även när det gäller golvvärmen.

Klimagolv är en optimal lösning – även under svåra förhållanden

Tack vare tillbyggnaden av den nya takpaviljongen kan publiken gå hela vägen uppför spiraltrappan till den ikoniska ”Your rainbow panorama” på toppen av ARoS. Det var inte möjligt tidigare. Som golvvärmelösning i projektet valdes Novopan Klimagolv.

Här förklarar Frederik Schou-Hansen, Schmidt Hammer Lassen Architects, som står bakom den nya takpaviljongen, varför:

“Kraven på inbyggnadshöjder för värme- och kyllösningar i takpaviljongens golvkonstruktion är ganska stränga, eftersom det finns ett enormt stålkonstruktionssystem under golvet. Det betyder att det på några ställen endast finns en luftspalt mellan det färdiga golvet och stålkonstruktionen, som löper kors och tvärs under hela golvet. Det gör att man inte leda fram traditionell värme till konvektorgravar. Det finns alltså en lång rad begränsningar av de fysiska förhållandena som innebär att en traditionell golvvärmelösning med värmeslangar som har gjutits in i betonggolvet inte är ett alternativ. Det finns helt enkelt inte plats. Därför är Novopan Klimagolvet den optimala lösningen i det här fallet”.

Klimagolv är här för att stanna

Byggföretaget Juul & Nielsen i Lystrup utanför Aarhus, som har ansvarat för installationen av Novopan Klimagolvet i tillbyggnaden, har goda erfarenheter av att lägga Klimagolv-lösningen. De speciella förhållandena innebar dock extra utmaningar den här gången:

“Vi har arbetat med Novopan Träindustris övriga spånskiveprodukter under många år. Att lägga Novopan Klimagolv är i allmänhet ett lätt arbete utan problem. Men det var ändå en utmaning att lägga värmegolvet i takpaviljongen. Det speciella stålkonstruktionssystemet under golvet och själva rummet, som inte är en regelbunden yta utan har många sneda vinklar, innebär extra skärarbete,” förklarar Mikkel Juul Jensen från Juul & Nielsen.

Både Frederik Schou-Hansen och Mikkel Juul Nielsen är övertygade om att Klimagolv har framtiden för sig: “Novopan Klimagolv är här för att stanna som träbaserad golvvärme i lätta träkonstruktioner”, avslutar de i kör.

Har du några frågor?

Då är du välkommen att kontakta oss.
Du når oss måndag–torsdag kl. 8–16 och fredag kl. 8–15.30.

Kontakta oss

keyboard_arrow_up